SLO | EN

Iz narave nazaj v naravo

Kaj je treba jeseni nujno postoriti na vrtu?

Kaj je treba jeseni nujno postoriti na vrtu?

Prazno zemljo bomo jeseni pognojili in jo pripravili na novo spomladansko sajenje

Koristni nasveti za vrtičkarje oziroma kaj je treba jeseni nujno postoriti na vrtu

Prvi dnevi septembra so že tu, s tem pa prihajajo tudi krajši dnevi in hladnejše noči, medtem ko nas na našem vrtu čaka še ogromni stvari, ki jih moramo še postoriti. Ekipa gnojila BioGuano vam je priskočila na pomoč in spodaj nanizala predloge, kako se lotiti z vsemi stvarmi na vrtu, da še pred zimo poskrbimo, da bo vse urejeno.

Sadno drevje - pripravimo seznam sort in določimo prostor

Za jesensko sajenje sadnega drevja, bomo že zdaj pripravili seznam sort in določili prostor, kjer bodo drevesa stala. Plodove, ki so še nezreli odpadli in so verjetno črvivi, redno pobirajmo, sicer se bodo črvički preko zime v tleh zabubili. Prav tako pobiramo z dreves plodove, okužene s sadno monilijo, saj se bo drugače bolezen ohranila na drevju celo zimo. Ko drevje posadimo, je tudi odličen čas, da ga pognojimo z naravnim gnojilom BioGuano Organic, ki bo drevju nudilo vse potrebne minerale in hranila, da bo zdravo zraslo in razvilo čudovite in okusne plodove.

Pognojimo tako, da BioGuano (50 – 70 gramov) enakomerno potrosimo po pripravljenih tleh, kamor bomo drevje posadili oziroma smo ga že, in ga plitvo zadelamo v zemljo.

Zelišča

Tudi zeliščem bomo namenili nekaj pozornosti, saj bomo presadili rožmarin in sivko, prav tako pa tudi drobnjak in peteršilj, ki ga bomo dali v lončke, da ga bomo lahko uporabljali tudi v zimskem času. Občutljiva zelišča, proti koncu meseca septembra, zaščitimo s tunelom ali prenesemo v toplo gredo. Enoletna zelišča bomo počasi pobrali, medtem ko bomo trajna zelišča, ki želimo, da so sveža tudi čez zimo, v tem času obrezali, izkopali in razdelili na več delov.

Kaj posadimo jeseni?

Sejemo zimsko solato, špinačo, redkvice in motovilec. V prvem tednu septembra, torej je prav sedaj idealen čas, lahko zasadimo gredo jagod. Zemlji dodamo gnojilo BioGuano Organic, premešamo in jo dobro zalijemo. Tla med jagodami pokrijemo z zastirko, da zmanjšamo izhlapevanje vode. Prav tako sadimo rabarbaro, zimski česen in spomladansko zelje.

Do konca meseca je tudi odličen čas, da poberemo še zadnji pridelek, ki nas je poleti razveseljeval. Poberemo še zadnji paradižnik, jajčevce, kumare, papriko, buče in fižol. Kjer nam bo zemlja ostala prazna, posejemo gorčico ali enoletno deteljo ter pomešamo z gnojilom BioGuano, saj bo tako zemlja zrahljana in do pomladi pripravljena na novo setev. Če bomo nizek fižol po obiranju obrezali in zalili, bo še enkrat rodil. Fižolovih in grahovih rastlin ne izpulimo, temveč odrežemo tako, da korenine ostanejo v zemlji – z dušičnimi gomoljčki bodo namreč izboljšale zemljo.

Kaj pa cvetlice in trava?

Jeseni je čas, da odstranimo odmrle enoletnice (tagetes, salvije, koprive …), ki so cvetele poleti in posadimo zimske čebulnice, kot so narcise, tulipani in grozdki. Med sejanjem cvetlic, ne smemo pozabiti na BioGuano Floral, ki bo zemlji dal vsa potrebna hranila, semenu pa moč, da bo zraslo v čudovito cvetlico s sijočimi cvetovi. Gnojilo dodamo zemlji, preden vstavimo vanjo seme, nato malo pomešamo z zemljo in nate vse skupaj še zalijemo. Trajnicam, ki nas razveseljujejo čez vso leto, odstranimo odmrle dele, vendar le tiste, ki so polomljeni. Čeprav suhe, bodo pozimi lepo popestrile vrt in prinesle več barv, ki nas sicer razveseljujejo poleti.

Trato oziroma travo pognojimo z gnojilom, ki ima veliko kalija, železa in nekaj dušika, a je brez fosfatov, odlično pa se ji prilega tudi BioGuano Organic, saj je povsem naravno, organsko in se nam ni treba bati, da bi s predoziranjem požgali travo. Predvsem slednje gnojilo bo povečalo tudi njeno odpornost na nizke zimske temperature. Košnja trate se v tem mesecu tudi zviša, zmanjša pa se zalivanje.

Pred zimo moramo travo prezračiti

Pred zimo je travo potrebno tudi prezračiti, najenostavnejši način za to je z vilami, ki jih zabodemo v tla približno 10 cm in nato nekoliko privzdignemo, da spustimo zrak do vseh korenin. Tudi tu na travo, med zračenjem, potresemo gnojilo BioGuano Organic, nato pa vse skupaj še dodobra zalijemo.

Pustimo, da se zemlja pozimi regenerira

Izredno pomembno je, da upoštevamo zgornje nasvete, saj se bo le tako zemlja lahko med zimo spočila, se regenerirala s potrebnimi vitamini in minerali ter se pripravila na novo spomladansko sajenje.

Kaj je treba jeseni nujno postoriti na vrtu?

Prvi dnevi septembra so že tu, s tem pa prihajajo tudi krajši dnevi in hladnejše noči, medtem ko nas na našem vrtu čaka še ogromni stvari,... preberi več >>>

Že uporabljate ekološka organska gnojila?

Izkušeni vrtičkarji in kmetovalci že dolgo časa vedo, da so naravna organska gnojila, ki jih ponuja narava mnogo boljša in zdrava izbira za pridelek in... preberi več >>>

Kaj moramo postoriti spomladi na vrtu?

Začela se je pomlad, s tem pa tudi prebujanje narave na našem vrtu. V mesecu marcu imamo tako čas, da postorimo vsa pomladna opravila in zasadimo novo seme v... preberi več >>>